До уваги споживачів!

Про зміну форми нарахувань
за послугу з постачання теплової енергії.

Згідно наказу Мінрегіону  від 28.12.2021р. №358,  який зареєстрований  в Міністерстві юстиції України  27.01.2022р.  за № 93/37429, внесено зміни до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженої  наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22 листопада 2018 року № 315 , зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 28 грудня 2018 року за № 1502/32954  та  викладено її  у новій редакції встановлено новий порядок проведення нарахувань та розподілу між споживачами послуг з постачання теплової енергії.

Що змінилося?

Всі співвласники багатоквартирного будинку несуть відповідальність за його функціонування (незалежно від того чи постачається до їх приміщень теплова енергія, чи є приміщення житловим або ні).
Тобто, власники всіх квартир мають сплачувати свою частку на загальнобудинкові потреби на опалення. Це пов’язано з тим, що відповідно до Закону України від 14.05.2015р. №417 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» мешканці квартир є співвласниками усіх допоміжних приміщень та технічного обладнання, і зобов’язані брати участь в їх утриманні.

Чому треба обігрівати “спільну площу”?

Обігрів місць загального користування (МЗК) є нагальною необхідністю. Підтримання температури у МЗК відбувається не тільки через опалювальні пристрої, а також за рахунок теплопередачі крізь огороджувальні конструкції житлових приміщень. Поширена думка: “коли у під’їзді холодно, тоді нема за що платити”. Однак ця думка хибна, оскільки, у будь-якому випадку, в середині будинку є плюсова температура, яка забезпечується постачанням теплоносія до будівлі. Від цього залежить функціонування холодного водопостачання, каналізації та інших мереж. Якщо всередині будинку буде мінусова температура, то водопровід та каналізація замерзнуть та вийдуть з ладу.

Споживач,  який опалює приміщення за допомогою системи централізованого опалення, в результаті розподілу пропорційно до опалювальної площі цього приміщення, оплачує свою частку за  послугу з постачання теплової енергії для опалення займаного приміщення та частку на  загальнобудинкові потреби на опалення.
Споживач, який  опалює приміщення індивідуальною системою опалення, в результаті розподілу пропорційно до опалювальної площі цього приміщення, оплачує тільки свою частку на загальнобудинкові потреби на опалення.


Залишити відповідь